Verslag uit de classicale vergadering van 22 maart

Op 22 maart kwam de classicale vergadering, gelukkig weer live(!), bijeen in de Sionskerk in Alphen aan den Rijn. De afgevaardigden kregen een hartelijk welkom van de kerkenraad van de Sionskerk en een korte introductie op het reilen en zeilen van de wijkgemeente.

Preekconsent en sacramentsbevoegdheid voor kerkelijk werker Nathan Noorland

De vergadering startte met een bijzondere opening. Kerkelijk werker Nathan Noorland (PG Nieuwerbrug) kreeg te midden van de ambtelijke vergadering door preses, ds. Esmeralda Mandemaker het door de kerkenraad aangevraagde preekconsent uitgereikt. Het breed moderamen heeft Nathan ook de sacramentsbevoegdheid verleend. Zowel preekconsent als sacramentsbevoegdheid gelden alleen in de eigen gemeente. Wij wensen Nathan Noorland Gods zegen toe bij zijn werkzaamheden in de Protestantse gemeente Nieuwerbrug.


Vierjaarlijks verslag kerkelijk leven in de classis
Conform ordinantie 4-14-3 dient de classicale vergadering om de vier jaar verslag te doen van het kerkelijk leven in de classis. Na vier jaar classis in de nieuwe vorm moet nu een dergelijk verslag gemaakt worden. Bedoeling is dat dit eind juni richting de synode gaat. 
De afgevaardigden werden uitgenodigd hiervoor in de komende tijd input te leveren maar ook alle (wijk)gemeenten krijgen de vraag voorgelegd te reageren o en aandachtspunten of ontwikkelingen aan te dragen. Zie hiervoor de oproep elders in deze nieuwsbrief.


Gesprek over de voorgestelde kerkordewijzigingen 4-24-2, 4-26-2 en 4-26-6
Belangrijke taak van de classicale vergadering is het beraadslagen over haar door de generale synode voorgelegde vragen over belijden en kerkorde. In december 2021 kregen alle kerkenraden het verzoek te reageren op het voorstel de ordinanties 4-2-4-2, 4-26-2 en 4-26-6 te wijzigen en hun overwegingen naar de classis te sturen. De voorgestelde wijzigingen hebben betrekking op de volgende twee punten:

  • De verkiezing van extra leden generale synode uit de groep geestelijk verzorgers (ordinantie 4-24-1 en ordinantie 4-26-6)
  • De verkiezing preses generale synode uit alle ambtsdragers van de kerk (ordinantie 4-26-2).

Op dit verzoek hebben 70 (wijk)kerkenraden binnen de classis gereageerd, een mooie respons. Het overgrote deel heeft aangegeven zich te kunnen vinden in de wijzigingen. Enkele gemeenten hebben kritisch gereageerd of om aanvullende informatie gevraagd. Ook vanuit de classicale vergadering kwamen nog wat vragen naar voren. Omdat helaas een flink deel van de afgevaardigden niet aanwezig was, kon er geen definitief advies worden bepaald. De afgevaardigden krijgen alsnog de gelegenheid hun reactie te sturen waarna eind april de aanbevelingen vanuit de classicale vergadering worden geformuleerd en naar de synode verzonden. Alle (wijk)kerkenraden ontvangen t.z.t. een terugkoppeling hierover.


Naar een nieuw beleidsplan 2023-2026
Eind 2022 moet er een nieuw beleidsplan voor de classis klaarliggen. De afgevaardigden gingen met elkaar in gesprek over de evaluatie van het huidige beleidsplan en de uitgangspunten voor de nieuwe periode. Onder leiding van Peter Burghgraaff (lid breed moderamen) bespraken zij in groepjes de volgende vragen/stellingen:

Naar een nieuw beleidsplan 2023-2026 (vervolg)

A. Stimuleren onderling gesprek. Wat kan de classicale vergadering betekenen als het gaat om het bevorderen van de ringen?
B. Nieuwe vormen van gemeentezijn.Heeft de classicale vergadering voldoende zicht op de ontwikkelingen van/binnen individuele gemeenten?
C. Ondersteuning gemeenten.Moet de classis streven naar presentie in ieder dorp?
D. Bestuur.Heeft de classicale vergadering voldoende zicht op wat er leeft in de gemeenten?
E. Nieuwe ontwikkelingen?

De opbrengst van deze gesprekken wordt gebruikt bij het formuleren van de uitgangspunten voor de nieuwe beleidsperiode.

Afscheid en benoemingen
De vergadering in maart is altijd een vergadering van afscheid en welkom. In verband met het aflopen van de vijfjaarlijkse zittingsperiode werd afscheid genomen van de volgende afgevaardigden: diaken Kees Guijt (ring Katwijk), ouderling Kees Roos (ring Gouda), diaken Gerrit Ram (ring Zoetermeer), ds. Hester Smits (ring Leiden) en ouderling Jan de Vrij (ring Alphen aan den Rijn). Daarnaast trad diaken Adna Luijten (ring Katwijk) terug om persoonlijke reden. Ouderling Rens van Doeselaar nam na een zittingsperiode van vijf jaar afscheid als lid van de Generale Synode vanuit de classis Zuid-Holland Noord. Alle vertrekkende ambtsdragers werden heel hartelijk bedankt voor hun inzet voor de classis en synode en ontvingen een kaars met het logo van onze classis als aandenken. Degenen die niet aanwezig waren, krijgen deze attentie alsnog bezorgd. De leden van de vergadering verklaarden vervolgens als verkozen of benoemd:

Als afgevaardigden naar de classicale vergadering:

  • Ds. K. Timmerman, HG Schoonhoven (ring Gouda)
  • Dhr. W.Ch. Hovius, ouderling, HWG Ichthus Noordwijk (ring Katwijk)
  • Ds. J.G. van der Windt, PG Katwijk aan Zee (ring Katwijk)
  • Dhr. B. Verweij, diaken, PG Leiden (ring Leiden

Als lid van het classicaal college voor de behandeling van beheerszaken (CCBB -ZH):

  • dhr. P. Kroes, HG Heukelum

Als leden van het classicaal college voor de visitatie (CCV-ZH):

  • Dhr. G. Ordelman te Leerdam
  • Mw. ds. A. Roding-Schilt, predikant-geestelijk verzorger te Schoonhoven

Op de agenda stond ook de verkiezing van een secundus-afgevaardigde (predikant) naar de generale synode. Helaas waren er onvoldoende leden aanwezig om tot stemming over te gaan (geen quorum). Deze verkiezing is nu verzet naar de volgende vergadering op 24 mei.

Wij wensen allen veel wijsheid en zegen toe bij hun werkzaamheden voor het bovenplaatselijke kerkenwerk.