Programma voor de classicale vergadering in 2022

De classicale vergadering hoopt in 2022 weer vier keer bijeen te komen, namelijk op:

  • 22 maart
  • 24 mei
  • 20 september
  • 22 november

Hieronder ziet u de thema’s waar de vergadering zich dit jaar mee bezig gaat houden.

Aanzet tot een nieuw beleidsplan – maart 2022
Opmaat naar een nieuw beleidsplan: terugblik op vier jaar classis, is de rol van de classis helder en wat zijn doelen voor de komende vier jaar?

Aandacht voor predikanten 40-, wat hebben zij nodig? - loop van 2022
In haar contacten met jongere predikanten hoort de classispredikant geluiden als: ‘mooi hoor, dominee zijn, maar of ik dit tot mijn 67ste blijf doen…’ Van jonge predikanten wordt verwacht dat ze de gemeente ‘redden’, maar ze moeten niet al te veel veranderen. Van hen wordt gevraagd te vernieuwen, maar ook dat ze het traditionele predikantswerk blijven doen. Wat gebeurt er als er dominee die verwachting niet kan waarmaken? Wat doet dat met je, met je ambt? De Dienstenorganisatie gaat met het programma Vitale roeping ook met deze vragen aan de slag. We hopen met behulp van de expertise in de Dienstenorganisatie het gesprek hierover te voeren.

Nota ambtsvisie, oriënterend, samen met synodeleden – loop van 2022
De synode is al enige tijd bezig met het ontwikkelen van een nieuwe ambtsvisie voor de toekomst van de kerk. Centraal staat daarbij de missionaire opdracht van de kerk: omdat God de wereld liefheeft zijn we geroepen in het spoor van Jezus en aangevuurd door de Geest het goede nieuws te delen. Naast de traditionele wijkgemeenten zijn er nieuwe vormen van kerk ontstaan van waaruit dat goede nieuws wordt gedeeld: een mozaïek van kerkplekken. Zowel in de traditionele als in de nieuwe kerkplekken zijn naast predikanten verschillende typen ‘werkers’ aan de slag. Het is niet altijd duidelijk wat hun opdracht, zending en bevoegdheid is. Daarom is er een nieuwe theologisch verantwoorde ambtsvisie nodig die recht doet aan de ontstane en gewenste diversiteit.

Nieuwe vormen van kerkzijn – najaar 2022
Heel lang was het overzichtelijk: in een dorp of stadswijk stond en kerk, waaraan een predikant verbonden was. Soms meer dan één. Ten eerste is dit model op veel plekken onhoudbaar geworden. Kleine dorpen gaan samenwerken. Niet in elke kerk is op elke zondag een dienst. Dorpskerken kijken hoe ze van betekenis kunnen zijn op het dorp, stadskerken verbinden zich met de buurt. Nieuwe vormen ontstaan. Ten tweede zoeken veel mensen naar zin en verdieping, maar zij vinden die niet in de traditionele kerken. Mensen aan de rand van de kerk, of daarbuiten. One size fits all is niet langer van toepassing. Er is een mozaïek aan kerkplekken nodig om (missionair) present te zijn. Maar hoe doe je dat?

Stimuleren ringen
Voortzetten programma ringen: organiseren van ringbijeenkomsten en/of ontwikkelen van een inspiratieprogramma voor ringen

Ondersteuning bij zoeken naar samenwerking/samengaan
Het bieden van ondersteuning aan gemeenten die zoeken naar samenwerking of samengaan met andere gemeenten.