Oproep: visitatoren gezocht voor het classicaal college voor de visitatie

Het classicaal college voor de visitatie Zuid-Holland is op zoek naar nieuwe visitatoren! In dit artikel leest u meer over dit belangrijke kerkenwerk en de oproep voor nieuwe leden van het college. Indien u hierover mee wil weten, kunt u contact opnemen met de waarnemend voorzitter van het CCV ZH, dr. N.A.Broer. Een profielbeschrijving voor visitatoren vindt u hier.

Tot opbouw van de gemeente bezoekt de classispredikant eens in de vier jaar elke gemeente om te informeren naar het wel en wee. Wanneer wordt waargenomen (tijdens dit bezoek of anderszins) dat er moeilijkheden zijn, kan bij de classispredikant de gedachte aan visitatie opkomen. Ook visitatie heeft als doel om de gemeente op te bouwen, juist als het erom spant. In dat geval kan de classispredikant of de kerkenraad visitatoren inschakelen. De classis stelt hiervoor (oud)ambtsdragers beschikbaar en de kerk traint hen met het oog hierop. Visitatoren zijn erop gericht om te bemiddelen waar dat nodig is en adviezen te geven, opdat de gemeente weer onbelemmerd gehoor kan gaan geven aan haar roeping.

Na alle betrokken partijen gehoord te hebben, brengen de visitatoren een visitatierapport uit, waarin de situatie beschreven en geanalyseerd wordt. Dit rapport loopt uit op een aantal adviezen en aanbevelingen. Het rapport is in eerste instantie bestemd voor de kerkenraad, als die de visitatie heeft aangevraagd. Tevens ontvangt de classispredikant een afschrift. Wanneer de classis(predikant) de visitatie heeft aangevraagd, ontvangt ook het Breed Moderamen van de classis het visitatierapport. Soms kan een beperkte visitatie volstaan en kan een gemeente na een paar gesprekken met visitatoren zelf weer verder. Een uitgebreid rapport is dan niet nodig.

De visitatoren vormen samen het classicale college voor de visitatie (CCV) onder leiding van een voorzitter die voor zijn werk een dienstverband heeft met de Protestantse Kerk. Iedere classis heeft zo’n college. De twee classes in Zuid-Holland hebben gezamenlijk één CCV onder leiding van één voorzitter.

Om dit belangrijke kerkenwerk goed te kunnen doen, moeten er voldoende visitatoren beschikbaar zijn. Het Zuid-Hollandse visitatiecollege is niet op volle sterkte en zoekt daarom ambtsdragers (niet predikanten) die visitator kunnen en willen worden. Kent u iemand, of bent u zelf zo iemand: neem contact op met de waarnemend voorzitter van het CCV Zuid-Holland. De kerk is het waard!

dr. N.A. (Nico) Broer,
waarnemend voorzitter CCV Zuid-Holland
n.a.broer@live.com