Nieuws uit de gemeenten in de classis

Het beleid Veilige Kerk in de Protestantse gemeente Noordwijk


Voor gemeenten die nog bezig zijn bij het vormgeven van het beleid Veilige Gemeente hebben we gezocht naar good practices binnen de classis. Het is de bedoeling in de komende nieuwsbrieven kerkenraden te laten vertellen hoe zij met het thema aan de slag zijn gegaan. Zo kunnen anderen daar wellicht hun voordeel mee doen. Als eerste geven we het woord aan de Protestantse gemeente Noordwijk:

Grensoverschrijdend gedrag is een onderwerp dat in de afgelopen jaren steeds meer aandacht in de maatschappij heeft gekregen. Ook in de protestantse kerk komen helaas ongewenste intimiteiten en situaties van misbruik voor terwijl de kerk juist de plek waar je je veilig zou moeten voelen en waar leden met respect behandeld willen worden. De Protestantse Gemeente Noordwijk (PGN) heeft daarom beleid ontwikkeld om een Veilige Kerk te zijn. In 2019 is door de Algemene Kerkenraad een commissie Veilige Kerk samengesteld bestaande uit vertrouwenspersonen en moderamina van wijkgemeenten Ichthus en Noordwijk.

Deze commissie heeft diverse aanbevelingen gedaan aan de wijkkerkenraden welke vervolgens zijn geïmplementeerd.

Een van de pijlers van een veilige kerk is de zogenaamde gedragscode. In een gedragscode spreek je af welke gedragsregels en omgangsvormen gewenst zijn als je vanuit het christelijk geloof wilt leven. Het is belangrijk om deze gedragscode breed te delen en zoveel mogelijk bekendheid te geven en daarom is in de Kerkwijzer (plaatselijk kerkblad) een aantal malen één gedragsregel gepubliceerd en toegelicht.

Daarnaast dienen, naast de professionals, vrijwilligers die werken met jeugd, kwetsbare mensen of actief zijn op plekken in de organisatie waar met vertrouwelijke gegevens of bezittingen van de kerkelijke gemeente wordt gewerkt, in het bezit te zijn van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Eén persoon is aanspreekpunt voor Veilige Kerk en deze houdt ook de aangevraagde VOG’s bij. Tot slot is er een stappenplan opgesteld met richtlijnen over hoe te handelen, mocht grensoverschrijdend gedrag binnen de gemeente plaatsvinden.

Om de gedragscode continue onder de aandacht van de gemeente te brengen, zijn posters opgehangen op diverse plaatsen in de kerkelijke gebouwen. Daarnaast wordt aan het begin van elk seizoen het onderwerp Veilige Kerk op de agenda gezet van iedere werkgroep en commissie om zo de aandacht voor dit belangrijke onderwerp vast te houden.

Als u meer informatie wilt over het onderwerp Veilige Kerk, kunt u contact opnemen met Gert van der Lugt via gerbet13@xs4all.nl.