Uitnodiging aan predikanten in Den Haag en omgeving

Maranathakerk, 2e Sweelinckstraat 156 in Den Haag

In Den Haag bestaat al zo’n 40 jaar een exegeseclub voor predikanten uit Den Haag en omstreken. De club komt wekelijks bijeen ter voorbereiding op de zondagse eredienst. De bijeenkomsten vinden plaats op dinsdagmiddag van 12.30 tot 14.00 uur (dus tijdens lunchtijd) in de Maranathakerk aan de 2e Sweelinckstraat 156 in Den Haag.

De gang van zaken is als volgt. Eén van de collega’s maakt of kiest een vertaling van het aan de orde zijnde Bijbelgedeelte en levert schriftelijk een exegese daarvan, formuleert enige aandachtspunten voor de preek en doet suggesties voor te zingen liederen. Na de voordracht van de exegeet van dienst, bespreken we op basis daarvan met elkaar het tekstgedeelte mede met het oog op de uitleg en verkondiging op zondag. Dit gebeurt onder leiding van één van de andere deelnemers.

Bij toerbeurt is iedere deelnemer 2 à 3 keer per jaar exegeet en voorzitter. We volgen over het algemeen het oecumenisch leesrooster 'De Eerste Dag' dat in veel gemeentes gevolgd wordt. Meestal gaan we uit van de Evangelielezingen die op het rooster staan, soms kiezen we het alternatieve spoor. In oktober en november zullen we een cyclus van Elisa, verhalen uit 2 Koningen, volgen. In het nieuwe kerkelijke jaar, dat begint met de eerste Advent op 22 november, lezen we uit Mattheus. De besprekingen zijn vaak inspirerend, boeiend, verdiepend, intens en leveren meestal heel wat inzichten, ideeën etc. op voor de preek en de te zingen liederen in de dienst van de daaropvolgende zondag. Kortom het is een goed bestede tijd. Bovendien is het ook een vreugde om samen met collega’s met ons mooie vak bezig te zijn. We hebben dan ook veel plezier met elkaar.


Er zijn momenteel 16 deelnemers uit Den Haag, Scheveningen, Voorschoten, Voorburg, Rijswijk en Delft. De bijeenkomsten worden meestal door zo’n 10 deelnemers bezocht. Jaarlijks wordt een bijdrage gevraagd voor koffie/thee, gebruik van de zaal in de Maranathakerk en voor de start bijeenkomst met een Brood- en Visch Maaltijd. Nieuwe deelnemers zijn van harte welkom bij de club. 
Graag nodigen we je uit om mee te komen doen. Kom om te beginnen gewoon een paar keer kijken en meepraten op een dinsdag vanaf 12.30 uur in de Maranathakerk. We komen daar wekelijks bijeen. Neem voor meer informatie contact op met ondergetekende.

Met hartelijke groet,
Olivier Elseman
olivier_elseman@hotmail.com
070 323 32 20