Vacatures per januari 2023

Preses classicale vergadering

Per 1 januari 2023 loopt de ambtstermijn van de preses van de classicale vergadering, ds. Esmeralda Mandemaker-Dieleman, af. Zij is niet herkiesbaar. Er ontstaat dus een vacature. Volgens de kerkorde kan de preses zowel gekozen worden uit het midden van de classicale vergadering als uit de ambtsdragers in de classis. In het laatste geval is hij/zij 'boventallig' en heeft hij/zij in de classicale vergadering een adviserende stem.

De verkiezing van de nieuwe preses zal plaatsvinden in de classicale vergadering van 22 november a.s. Het moderamen maakt daarbij gebruik van de mogelijkheid met een voordracht te komen maar afgevaardigden en ambtsdragers kunnen zich ook beschikbaar stellen. In dat geval ontvangt het moderamen graag uiterlijk 10 november 2022 uw motivatie en CV. U kunt dit sturen naar classisscriba-zuid-holland-noord@protestantsekerk.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ds. Esmeralda Mandemaker via predikant@dewittekerk.nl of 06-54962999.

Afgevaardigden naar generale synode

Naast de vacatures voor afgevaardigden naar de classicale vergadering zijn er ook twee vacatures voor afgevaardigde naar de generale synode.

Vanwege het vertrek van ds. Leonie Bos eind april, zijn we per direct op zoek naar een predikant die de plaats van ds. Bos in de generale synode tot 1 januari 2024 wil overnemen. Daarnaast ontstaat per 1 januari 2023 een vrij in te vullen vacature. Een vrije vacature houdt in dat deze plaats door alle ambten ingevuld kan worden. Het betreft een vacature voor een periode voor vijf jaar. Heeft u interesse vanuit de classis afgevaardigd te worden naar de generale synode? Laat ons dat dan uiterlijk 1 november 2022 weten. Graag ontvangen wij in dat geval een motivatie en CV. U kunt deze sturen naar classisscriba-zuid-holland-noord@protestantsekerk.nl. Als er meerdere kandidaten beschikbaar zijn, kiest de classicale vergadering via een schriftelijke stemming.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de scriba, Erica Doelman, via bovenstaand e-mailadres of via 06 50 82 80 28.

Afgevaardigden naar classicale vergadering

Graag vragen wij uw aandacht voor de vacatures die per 1 januari 2023 ontstaan in de classicale vergadering. Zoals u weet vaardigt iedere ring in de classis Zuid-Holland Noord vier ambtsdragers af naar de classicale vergadering voor een periode van vijf jaar. Ieder jaar treedt een vijfde van de afgevaardigden af. In het rooster van af te vaardigen ambten is aangegeven welke ring welke ambtsdrager afvaardigt. Daarbij wordt gestreefd naar een wisseling van ambten in de afvaardiging uit de ringen, zodat niet telkens dezelfde ambten uit dezelfde ringen worden afgevaardigd.


Per 1 januari 2023 ontstaan drie nieuwe vacatures, daarnaast is er sprake van tussentijdse vacatures of vacatures die nog niet zijn ingevuld. Het gaat in totaal om zeven open plaatsen die wij onder uw aandacht brengen:

Ring Alphen
- een diaken - nog openstaande vacature tot einde 2026
- een ouderling - nieuwe vacature tot einde 2027

Ring Den Haag
- Geen vacatures

Ring Gouda
- een ouderling-kerkrentmeester - nieuwe vacature tot einde 2027

Ring Katwijk
- een diaken - tussentijdse vacature tot einde 2025
- een diaken - nieuwe vacature tot einde 2027

Ring Leiden
- een ouderling-kerkrentmeester - tussentijdse vacature tot einde 2024

Ring Zoetermeer
- een ouderling-kerkrentmeester - nog openstaande vacature tot einde 2025

Wij hopen van harte dat er opnieuw ambtsdragers beschikbaar zijn voor het classicale werk. Een classicale vergadering met een groot aantal lege plekken kan haar taken niet goed uitvoeren. Het goed functioneren van de classis is dan ook een verantwoordelijkheid van alle gemeenten gezamenlijk.

Vriendelijk verzoek aan de (wijk)kerkenraden vóór 10 november 2022 schriftelijk en ondertekend bij de scriba van de classis (classisscriba-zuid-holland-noord@protestantsekerk.nl) aanbevelingen in te dienen van ambtsdragers uit de ring die naar uw mening in aanmerking komen. In geval er meerdere kandidaten per ring worden ingediend zullen er verkiezingen plaatsvinden.